En långhelg på Gotland

Att åka till Gotland om sommaren känns nästan obligatoriskt och vi ville inte vara sämre och bestämde oss tidigt för att besöka några vänner som har hus på ön. Detta skulle faktiskt bli det första besöket någonsin på Gotland för en utav oss vilket kan tyckas märkligt med tanke på dess närhet jämfört med Galapagos och Seychellerna, som minst sagt är mer avlägsna öar vi tidigare besökt.

När pendelresan pågått ett tag satt man dock och undrade om inte Seychellerna ändå låg lite närmre än Nynäshamn. Väl på plats vid hamnen väntade sedan en lugn mysig båtfärd över Östersjön ackompanjerat av en kall Mariestad och en räkmacka innan vi äntligen nådde fram till ett soldränkt Visby.

Visby – stekigt och Instagramvänligt

Att få sitt första intryck av Visby en fredag eftermiddag under den såkallade Stockholmsveckan var kanske inte det bästa. Stekare i hamnen viftande med solfjädrar och halvpackade folk i vita skjortor och byxor som zickzackade ofrivilligt ned för de branta kullerstensgatorna brölandes.

Såg man bort från det är Visby en fantastiskt vacker stad och vi kände då vi bara hade några timmar att slå ihjäl här att vi ville tillbaka en lugnare tid på året och strosa runt ordentligt.

När solen sakta sänkte sig över vattnet och staden från dess topp var det svårt att inte älska staden.

Fårö – Raukar och paradisstränder

Med hyrbil färdades vi via våra vänners ställe i vackra Åminne upp till Fårö på vår första heldag. En kort bilresa och färjetur över sundet och vi var i Bergman-land.

Efter att ha sett en av Gotlands stora sevärdheter i Visby, Stockholmsstekaren, så gillade vi Digerhuvuds raukar på norra Fårö desto bättre. Otroligt vackert med klarblått hav som kontrast mot de ljusa stenformationerna. På vägen hit låg även pittoreska och vackra fiskebodar som verkligen gav oss en fin bild av Fårö.

Därifrån rörde vi oss mot den fantastiska stranden med det lustiga namnet Norsta Auren. Här spelades det beachvolley, badades och njöts i stark sommarsol.

Vi ville även se den så omtalade stranden Sudersand men där var trängseln trots coronatider nästan klaustrofobisk så det blev inte mer än 5 minuter där men även den stranden var väldigt vacker och hade en skön semestervibb.



Booking.com

Kalkbrottsbadande

Ett annat måste på Gotland är att bada i kalkbrott. Här bröts det kalk tidigare och det hårda jobbet har nu bytts ut mot hårt slappande och badande.

Några av Gotlands kändaste kalkbrott är Smöjen (bilden nedanför) och givetvis Blå Lagunen (bilden ovanför) där vi trots Blå Lagunens nästan medelhavsfärgade vatten föredrog det förstnämnda. Här kan du välja på att antingen hoppa ner från klippor eller gå i via stranden, ett riktigt badparadis för alla. Dessutom rekommenderar vi att snorkla här då det är lätt att se bland annat abborrar och kräftor simma runt stenformationer.

Trendiga Bungenäs och Kalkladan

Bungenäs är ett område på nordöstra Gotland som tidigare både använts för kalkbrytning och nu senast av militären. Här finns mängder av bergrum, granatkratrar och bunkrar för den intresserade och på grund av detta var det tidigare förbjudet att besöka platsen då det var stängt för allmänheten. Sedan 2006 är dock Bungenäs ett naturreservat och man kan nu åter besöka platsen sedan militären lämnat.

Bunkrar och annat till trots tog vi istället sikte på den gamla kalkladan som nu gjorts om till restaurang. Här njuter man av god mat och dryck i häftig miljö alldeles nära vattnet. Otroligt stämningsfullt och härligt.

Missa inte heller lanthandeln Nyströms som huserar i en riktigt vacker gammal byggnad här i Bungenäs.

Unika Furillen

Liknande Bungenäs har här på Furillen både varit kalkstensindustri samt militärt område. Beläget på en ö med liten landförbindelse med Gotlands östra kust är det framförallt miljön som sticker ut. På en bild vi postade härifrån påpekade en vän att det närmast liknande Egypten med sand och isblått vackert hav. På grund av dess säregna ljus och natur är detta ett vanligt förekommande område för modefotograferingar.

Egypten eller Gotland?

Även här finns en trendig restaurang och hotell som dock låg högt över vår prisnivå. Kanske en annan gång…

Andra Gotlands tips

  • Ta en fika på vackra Rute Stenugnsbageri och njut av fantastiska bullar och kändisspana på Schulmans och gänget.
  • Ett annat bra bageri och fik är Själsö Bageri strax söder om Visby, perfekt läge vid vattnet och minst lika goda bullar. Garanterat Schulmanfritt.
  • Handla något fint med dig hem från Krysmyntagården, även det strax söder om Visby. Här kan du bland annat köpa matvaror från lokala producenter så som ramslökspesto, Gotlandskaffe eller annat gott som får dig att längta tillbaka till sommaren på Gotland när hösten nalkas hemma.

Var ska man bo på Gotland?

I och med att vi hade turen att ha några vänner som vi kunde bo hos besökte vi tyvärr inga boenden, men några av dem vi kikade på var:

  • Surflogiet – Ett riktigt trendigt boende mitt på Toftastranden. Här kan du blicka ut över solnedgången sippandes på något gott och öva på surfandet på dagen.
  • Hotel Stelor – Också beläget på södra Gotland, trendigt, snyggt i ett klassiskt kalkstenshus.
  • Fårösunds Fästning – Häftigt boende i en gammal borg med närhet till både Bungenäs och Fårö-färjan. Perfekt utgångsläge för norra Gotland.
  • Hotell St Clemens – Perfekta valet i Visby. Ett vackert boende i klassisk Gotlands-stil centralt i Visby.

 

Har ni varit på Gotland? Vilka är era favoritplatser? Berätta gärna här, på Facebook eller Instagram.

2 Replies to “En långhelg på Gotland”

  1. Åh jag älskar Gotland, vi besökte många av dessa platser i somras!

    1. Ja, det är verkligen en fin ö! Kul att ni också besökte flera av platserna. Någon favorit?
      /Gustav och Julia

Kommentera gärna

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.