Ghana: Afrikas pionjär (Gästinlägg av Carl Lindberg)

We face neither East nor West; we face forward

Att resa till Ghana är att se en del av världen som du inte vet någonting om – på ett säkert sätt. Du kommer komma hem med nya, nyttiga perspektiv.

Det västafrikanska kustlandet Ghana var den första afrikanska nationen att nå självständighet efter kolonialismen. Ordet Ghana betyder krigarkonung och när Ghana blev självständigt år 1957 valdes namnet för att spegla det forna Ghanariket, som för över tusen år sedan regerade över hela Västafrika.

Bra att veta

  • I princip alla i Ghana pratar engelska (så kallad Pidgin-English). Det är en enklare variant på engelska där man egentligen inte kan göra grammatiska fel, utan man pratar och stavar som man vill. Förutom engelskan så pratar ghaneserna en mängd andra lokala språk, där Akan är det vanligaste.
  • Vaccination mot hepatit B och gula febern krävs.
  • Ghana är ett av världens mest religiösa länder; 97% av befolkningen ser sig som troende. Majoriteten är kristna, men en betydande del är muslimer. Det finns inga direkta motsättningar mellan religionerna, utan folk lever problemfritt sida vid sida. Religionens betydelse i landet är värd att understryka.
  • Generellt sett är folket i Ghana inte vana med turister. Det är ingen hets om att du ska köpa saker, snarare lyfter folk på ögonbrynen när de ser dig. Människorna är mycket tillmötesgående och vänliga.
  • Ghana känns mycket, mycket säkert. Tillsynes är det väldigt lite fylla väldigt lite droger och väldigt lite kriminalitet. Det finns en del ljusskygga nattklubbar et.c, men hur det är inne på de ställena ska man nog skippa att ta reda på. Sedan ska man givetvis inte fladdra runt med stora sedelbuntar när man är på en trång och tät marknad – men det är ju basala kunskaper i street smarts.
  • För att resa till Ghana behöver man turistvisum (vilket man skaffar via Ghanas ambassad i Danmark) och det fixas smidigt via post.

Boende

Huvudstaden Accra är givet som boende. Accra kan jämföras med storstäder som Aten och Rom. Det är varmt, hektiskt och folk som lever ett modernt liv med smartphones och snabba bilar, men med en enklare och fattigare levnadsstandard som hela tiden är närvarande.

Accra har alla sorters lyxhotell du kan tänka dig, det finns en mängd mindre, familjestyrda hotell med pool och restaurang som också kan vara värt att kolla upp. Det trendiga området North Ridge, några stenkast från havet, är ett tips för boende.

Restauranger / Barer

Barerna är busenkla att hitta i Ghana. De kallas för ”blue kiosk” av den enkla anledningen att uteserveringarna är blåmålade. Varför är de blåmålade? För att det största ölmärket Star har blått som färg.

Det näst största ölmärket, Club, är grönfärgat, så det finns också ölhak som är grönmålade. Vid sidan av Star och Club så är det olika varianter på Guinness som framförallt dricks. Guinness, ofta i en sockrad läskvariant, är något av en nationaldryck i Ghana. En lämning från kolonialtiden som är några hundra resor mindre god än Indian Pale Ale…

En populär dryck i Ghana

Restaurangerna i Accra är ofta inspirerade av västerländsk mat. Ett tips är att fråga din hotellreceptionist eller din taxichaufför om restauranger, framförallt när det kommer till lokalt käk. Förmodligen kommer ni att åka dit tillsammans, så du slipper turistchansa. Det kommer ofta vara så, att de du frågar sedan kommer ta sig tid att hjälpa dig med det du vill ha, eller dit du ska.

Lokala fiskare ordnar föda

Shopping

Accra Mall är ett stort shoppingcentrum i stil med våra gallerior. Det finns ett flertal andra liknande shoppingcentra.

Klädpriserna är något billigare än svenska priser, men som med alla västerländska varumärken i Ghana så är prisnivån mycket högre än vad de inhemska varianterna är. Ett tips är att handla tyg – det är tygbutiker överallt – och sedan gå till en skräddare för att för en billig peng (kring 50 svenska kronor) få en skjorta, kjol eller brallor uppsydda.

Ghana är en av världens största kakaoproducenter, och även om Ghana mest exporterat råvaran så är ett tips att köpa ghanansk choklad.

Global mamas, i North Ridge, är en butik med kläder och smycken gjorda av kvinnor, för att främja kvinnors företagande. Smyckena är gjorda av återvunnet skräp, ex. glasskärvor och är riktigt vackra.

Sevärdheter

Black Star Square, Accras egna Sergels torg eller huvudtorg är fint beläget vid havskanten, Kwame Nkrumahs national park (den första presidentens mausoleum) och nationalarenan i fotboll ligger alla på samma plats. Där ligger också en av huvudstadens största marknader och ett slavfort som byggdes av danskarna, och togs över av britterna.

Black Star Square

Den obligatoriska sevärdheten är annars Cape Coast. En stad som ligger ca 2h biltur bort från Accra, upp längs guldkusten. Du tar dig dit med din taxichaufför (och är han påläst blir han även din personliga guide). Kostnaden för en heldag med taxi lär landa strax under 1000 SEK.

I Cape Coast finns en äventyrsbana i regnskogen – repstegar ett 30-tal meter upp i träden ger en hissnande upplevelse. Det finns även en del annat att kolla i vad som heter Kakum National Park.

Hisnande höjder i Cape Coast äventyrsbana

Cape Coast Castle är ett brittiskt slavfort, byggd på en plats där Sverige på 1650-talet hade en handelsplats. Britterna tog över och byggde ett stort stenfort för slavhandel. Guidade turer går flera gånger om dagen och är en vidrig ögonöppnare till människans ondska. Det är en historia som i Sverige inte är lika uppmärksammad som exempelvis andra världskrigets koncentrationsläger, men känslan efter att ha varit där är att det inte kan bli mycket hemskare.

Väldigt utstuderat bröt slavhandlarna ner slavarna, som sålts från lokalbefolkningen som låg i krig med varandra. Slavarna gjordes blinda. De våldtogs. De bodde i fängelsehålor, där man låg i sin egen avföring och enda ljuskällan var en decimeterstor glugg, fungerande som både matlucka och källa till fräsch luft. Och var man levande efter månader av den behandlingen, då väntade slavskeppen till Amerika precis utanför ”the door of no return”.

Cape Coast Castle var det största slavfortet. Häromåret var paret Obama på plats, då Michelle Obama hade spårat att hennes förfäder förts till USA via Cape Coast Castle. Det är vanligt att andra amerikaner som spårar sina rötter kommer till Cape Coast Castle, för att från stranden gå in genom ”The door of no return” och knyta cirkeln med sina afrikanska förfäder.

Hur tar man sig dit?

KLM flyger, via Amsterdam, varje dag från Arlanda. Priset tur och retur ligger omkring 6000 kr. Även Brussels Airlines har resor dit dom utgår från Bromma med ungefär samma prisbild.

 

Kommentera gärna

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.