Neonljus, folkmyller och full fart – välkomna till Sydkoreas huvudstad Seoul. En otroligt häftig och livlig stad som bjuder på galet nattliv, spännande matkultur, mängder av sevärdheter och en intressant nutidshistoria.
Sedan Koreakriget på 50-talet har staden fullkomligt exploderat i utveckling och med hela 25 miljoner människor i storstadsområdet är det svårt att veta var man ska börja turista i denna jättestad. Vi försöker här med några tips få med det viktigaste om ni bestämmer er för att besöka denna fantastiska stad.
Shoppa
Shopping är ett stort nöje i Seoul och här finns mängder av affärer att jaga saker i. Myeong-Dong är det centrala området som mångt och mycket kan liknas vid Stockholms Drottninggatan gånger 100. Här vimlar det av affärer, gatustånd och streetfood. En sak du måste ha med dig hem från Seoul är ansiktsmasker. Koreanerna är alldeles galna i detta och de säljs i storpack här och var för en väldigt billig peng.
För billig shopping är även barområdet Hongdae ett säkert kort medan om du mer är ute efter lyxvaror och varuhusshopping är Lotte mall i Jamsil bästa platsen.
Seouls shopping är till skillnad från hemma i Sverige minst lika mycket en kvällsgrej och affärerna har ofta öppet väldigt sent.
Njut av utsikten från N-Seoul Tower
Ett måste att besöka och ett landmärke i Seoul som syns både på vykort och bilder över staden. Här bjuds ni på en fantastisk panoramavy över staden från över 400 meters höjd. Se broarna över till Gangnam, blicka ut över skyskrapornas neon i solnedgången eller bara ta in storheten av en av världens metropoler.
Mitt i allt det moderna finns även det lokala. Buchon Hanok Village är ett område som visar hur det såg ut förr om åren i denna evigt växande stad. Här är det låga små hus och traditionell arkitektur. Vi gillade inte området jättemycket då det var tydligt att lokalbefolkningen inte ville ha oss eller någon annan där, vilket var förståeligt då turister och selfiepinnar flockas utanför privata hem. Överallt fanns skyltar om att man skulle vara tyst och det kändes som man störde även fast vi föregick med gott exempel.
Då var det mer intressant att besöka något av de stora templen. Det svårstavade Gyeongbokgung palatset från sent 1300-tal är ett måste och är otroligt storslaget. Palatset som nästintill totalförstördes av japanerna har nu fullt restaurerats i sin helhet och dess kolossala huvudbyggnad imponerar verkligen på en.
En lustig sak när man besöker koreanska tempel och palats är folks outfits då mängder av personer klär upp sig i gammeldags folkdräkter. Vi tänkte att det var väldigt sympatiskt och vackert till en början men insåg sen att man även får gratis inträde till dessa attraktioner då vilket förtog lite av upplevelsen. Men vad gör man inte? Tackar tackar bjuds det så!
Jogyesatemplet är inte lika imponerande storleksmässigt men desto vackrare, iallafall om du frågar oss. Detta lilla stadstempel är vackert dekorerat i blomster och lampor och konstigt nog även leksaksdjur av alla dess slag. Kika förbi och få en färgexplosion utan dess like. Att besöka detta tempel är gratis med eller utan folkdräkt.
Njut och förät dig på lokal mat
Ett av de köken som just nu kanske är trendigast i världen är det koreanska och det är lätt att förstå. En sak som särskilt slagit igenom här i väst på sistone är koreanernas stolthet – Kimchi. Detta tillbehör av syrad kål är en hörnsten i det koreanska köket och är kryddstarkt, smakrikt, nyttigt och väldigt, väldigt gott.
Vår favoriträtt under tiden i Seoul var den koreanska barbecuen. Tillsammans slår man sig ner vid ett runt bord med hål i mitten, där restaurangpersonalen sedan tänder en gasolgrill och lägger ett galler över. Sen är det bara att börja grilla, förslagsvis Pork belly som är den stora lokala favoriten. När köttet börjar bli klart klipper man upp det i lagom storlekar och lägger det sedan tillsammans med lite kimchi och såser i ett salladsblad, förtrollande gott och samtidigt en väldigt härlig social upplevelse. Vi rekommenderar att skölja ner detta med öl och den lokala spriten Soju som säljs överallt.
Vad är då Soju? Enkelt sagt skulle man kunna beskriva det som den koreanska versionen av vodka men något sötare. Att säga att Soju konsumeras friskt i Sydkorea vore en underdrift, mer än 3 miljarder flaskor beräknas säljas om året och i snitt beräknas unga vuxna dricka hela 90 liter om året.
Efter att ha dragit i dig ett gäng shots av Soju kanske du även vågar dig på den lite mer ovanliga maträtten “Levande bläckfisk”. Ja, du hörde rätt… Även om den förstås inte är levande är den såpass färsk att den fortfarande rör sig på talriken. Vi vågade tillslut prova och även om det var godare än vi trodde är det något rätt obehagligt med att ha en sprattlande bläckfiskarm i munnen. Om du blir sugen efter den beskrivningen är en perfekt plats att prova det på den livliga matmarknaden Gwangjang Market.
Är du inte lika äventyrlig är Bibimbap ett mer säkert val. Denna rätt som egentligen är byggd av rester av bland annat grönsaker, chili, kimchi och ägg är fantastiskt god och känns både fräsch och nyttig.
Blicka ut över Nordkorea vid gränsen
Ett måste är att besöka den så kallade Demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Här går det att blicka över in i det mytomspunna landet i norr och även få en inblick i konflikten, vad som gjort att den uppkommit och hur läget är idag. Det finns två olika turer att göra. En halvdagstur som går till DMZ:n samt en mer detaljerad som utöver det även går till den såkallade JSA:n (Joint security area) där man får besöka den faktiska gränsen och se soldaterna uppradade mot varandra.
Dessvärre var den turen full (boka i väldigt god tid!) så vi fick nöja oss med halvdagsturen till DMZ:n. Här fick vi först besöka Imjingakparken och Freedom bridge, den 3:e infiltrationstunneln som användes av Nordkorea i ett försök att attackera sin södra granne, observationsplatsen Dorasan Observatory där man kan blicka ut över Kim Jong Uns marker samt en tågstation som symboliserar förhoppningen om att en dag kunna ta tåg mellan länderna.
Festa i Hongdae och Gangnam
Att koreanerna gillar att dricka är som vi tidigare nämnt ingen hemlighet. I stadsdelarna Hongdae och Gangnam är det inte svårt att hitta något att göra om kvällarna. Här vimlar det av både barer, restauranger och människor. I den förstnämnda är klientelet till största del törstiga studenter. Stämningen är ungdomlig, härlig och lekfull. På gatorna står gatuartister av varierande kvalitet där den ena sjunger som en Idolvinnare men nästa enbart står och snurrar en frisbee. Vill man inte gå in på någon av barerna går det även bra att stå och dricka soju och öl och kolla på underhållningen.
Den koreanska versionen av vodka, Soju, konsumeras friskt i Sydkorea. Mer än 3 miljarder flaskor beräknas säljas om året och i snitt beräknas unga vuxna dricka hela 90 flaskor..
Gangnam är Seouls finare delar och här finns de bästa och finaste nattklubbarna. Varför inte passa på att ta en bild vid Gangnam-skylten som hyllar den omåttligt populära Psy som satte stadsdelen på kartan med sin knasiga hitlåt Gangnam Style? Vad många inte vet är att låten driver med området och dess plastikopererade trendiga besökare.
Promenera på Seoullo 7017
Har du varit i New York och gått på deras High Line? Då vet du ungefär vad som väntar dig här då detta är Seouls motsvarighet. Små utkikstorn med fantastiska vyer över staden, odlingar och gatumusikanter gör det till en minst lika mysig variant. På den över 1000 meter långa promenadvägen finns över 24 000 olika växter och 228 arter av träd.
Hipsterhäng på Common ground
I ett gäng knallblåa containrar vid Konkuk universitetet ligger detta hipstermecka. Småskaliga butiker och designkedjor likväl som foodtrucks och mikrobryggerier gör detta till ett måste för den trendmedvetna. Fungerar lika bra som dagsshoppingstråk som kvällshäng när solen sänker sig, lamporna tänds och skylinen syns i bakgrunden.
Vart bodde vi?
Vi bodde på hotellet MAKERS (adlink) som var ett perfekt val. Hotellet är vackert inrett nästan likt en trendig barbershop och har förutom bra service även en jazzbar där lokala band spelar jazz några gånger i månaden. Rummen är rätt kompakta men hade fin utsikt och var fräscha och moderna. Det bästa med hotellet var dock läget. Här har man nära till både tempel, nöjesliv och andra aktiviteter.
Precis över gatan hittar man trendiga Ikseon-Dong som är som en småstad i staden. Här frodas små hippa lokala restauranger, loppmarknader med kläder, häftiga barer, mikrobryggerier och små affärer. Otroligt mysigt att gå runt i och väldigt romantiskt.
Hur åker man dit?
Det enklaste sättet är att ta sig hit med Finnair då de har den kortaste restiden. Andra alternativ är Lufthansa eller Qatar Airways som vi ofta använder när vi åker långflyg. Priset för en tur och retur biljett till Seoul är från 6000-8000 kronor beroende på vilket erbjudande du hittar.
Sugen på att resa till Seoul? Innan du bokar ditt flyg, se till att du är registrerad hos Refunder. Med vår länk får du förutom den procentuella rabatten hos flertalet resebolag så som Ticket och Ving samt flygbolag som Swiss och Qatar Airways även 50 kronor rabatt på första köpet.
Har du varit i Seoul eller har vi kanske övertygat dig om att åka? Skriv gärna till oss i kommentarsfältet eller på Facebook eller Instagram (där vi även har mer bilder och filmer från just Seoul.)
Vi heter Gustav och Julia och är ett par som älskar att resa! Här kan ni läsa om våra resor, tips om destinationer, barer, restauranger och hotell samt mycket mer.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram!
Kul läsning! Fina bilder. Har prickat av dessa måsten och kan bara instämma.
Härligt! Kul att vi delar många upplevelser och tack för de fina orden. Verkligen en häftig stad att besöka.
/Gustav och Julia
[…] som var betydligt roligare och bättre än vi förväntat oss. Spännande resmål så som Sydkorea, Kuba, Haiti och Israel/Palestina samt härliga möten med människor gör att detta är en riktig […]